De juiste bus kiezen

Sprinter of Ducato

Sprinter of Ducato?

 

De keuze is reuze. Je wilt een camperbus, maar voor welk model moet je kiezen?

 

Er zijn natuurlijk genoeg bussen geschikt voor een inbouw, maar in de catogorie grote bestelbussen wordt er vaak gekozen tussen de Mercedes Sprinter en de Fiat Ducato.

 

De Mercedes Sprinter is ook gelijk aan de Volkswagen Crafter en de Fiat Ducato is gelijk aan de Citroën Jumper en Peugeot Boxer.

 

Waarom? Sprinters en Ducato’s zijn veel gebruikte bussen voor het inbouwen van campers en dus zeer geschikt, maar ook zeer verschillend. Belangrijk dus om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten voordat je een keuze maakt.

 

Begin bij het kiezen van de lengte en de hoogte. Hiervoor hoef je nog niet te weten welke bus je gaat kiezen, maar het is zeker belangrijk hier goed over na te denken.

 

Onze keuze valt op een L2H2.

 

Let op dat;

  • Je bus een minimale sta-hoogte van 1,70 m moet hebben om hem tot camper om te laten keuren. Hierdoor valt de H1 af of er moet een hefdak op worden geplaatst.

  • Een L1 is vrij kort, hierdoor passen er minder voorzieningen in de bus en betekent het dat de inbouw ook veelal een ombouw is. Erg leuk maar mocht je lang op reis willen kan het vervelend worden dat je steeds weer de boel moet ombouwen voor je naar bed wilt.

  • Met een L3H2 of L3H3 moet je oppassen met het gewicht van de inbouw.

    Met rijbewijs B mag je in een bus rijden tot een gewicht van 3500kg. Hier ga je met zo’n grote bus snel overheen.

  • Een L3 model bus is minder wendbaar waardoor sommige plekken lastiger dan wel niet te bereiken zijn. (dit geldt vooral in steden/kleine dorpjes in het buitenland)

  • Ook wordt het vinden van parkeerplekken een stuk lastiger met een L3 dan een L2.

Dan de breedte van de bus.. Die paar centimeter lijken in eerste instantie niet zo veel uit te maken, maar dat doet het wel. Zo is het voordeel van bijvoorbeeld de Ducato dat je daarin een bed van 1,95m in de breedte kan plaatsten. Erg handig voor die lange hollanders, want dit bespaart weer veel ruimte in de rest van de bus.

 

Ben je nog langer of wil je toch liever een sprinter model bus, deze zijn smaller. Dan is er altijd nog de optie om in de lengte slapen. Dit kan door middel van een bank die je kan ombouwen tot bed of wederom een vast bed. De bank kan in de vorm van een treinzit of een uitschuifbaar bankje. Gezellig maar dit maakt wel dat jij de boel continu moet verbouwen en vaak verlies je hier een hoop opbergruimte mee. Kies je voor een vast bed dan kost dit je juist weer ‘loop’ruimte.

 

Er zijn nog genoeg andere dingen waar je naar kan kijken voordat je echt een keuze kunt maken, zoals de ruimte onder de bus. Is hij voor- of achterwiel aangedreven, bezine of diesel etc? Daar gaan we het nog over hebben, maar voor nu zijn dit vast een aantal punten waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn om even goed over na te denken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.